RAPORTUL PRIVIND ACTIVITATEA DESFĂȘURATĂ ÎN 2019 DE GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL „LUMINA”
Grădinița cu Program Normal „Lumina” are sediul în localitatea Oradea, str. B.P. Hașdeu, nr. 18. Aceasta face parte din sistemul de învățământ preșcolar particular și este organizată pe principiul non-profit.
Grădinița a fost înființată de Fundația ”Est Europa”, în baza procesului verbal nr. 320 din data de 24.11.2000, în concordanță cu prevederile Legii 84/1995. Autorizația de încredere, acordată prin Decizia 111 din 9.07.2002 a Inspectoratului Școlar Județean Bihor, constituie actul de înființare a unității de învățământ preuniversitar particular. Autorizația de încredere a fost aprobată de ARACIP prin actul cu nr. 935/16.02.2007.
Prin O.M. 3751/24.05.2013 s-a acordat acreditarea pentru unitatea de învățământ preuniversitar particular Grădinița cu Program Normal ”Lumina”, cu sediul în Oradea, str. Bogdan Petriceicu Hașdeu, nr. 18, jud. Bihor, pentru nivelul de învățământ ”preșcolar”, limba de predare ”română”, program ”normal”. Din data de 16.06.2017 Gradinița cu Program Normal ”Lumina” are personalitate juridică, având Certificat de înregistrare fiscală nr. 37768157.
Grădinița cu Program Normal ”Lumina” funcționează cu respectarea prevederilor cadrului general de organizare și funcționare al serviciilor educative, reglementat de Legea învățământului nr. 1/2011, cu modificările ulterioare, dar și în baza Ordonanței de Guvern nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, precum și a altor acte normative secundare aplicabile domeniului.
Beneficiarii educației oferite de Grădinița cu Program Normal ”Lumina” sunt:
- Preșcolarii, în calitate de beneficiari primari;
- Familiile preșcolarilor, în calitate de beneficiari secundari;
- Comunitatea locală și societatea, în calitate de beneficiari terțiari.
Grădinița funcționează cu o singură grupă de copii preșcolari. Grupa de copii a grădiniței cuprinde minimum 12 preșcolari și maximum 25 preșcolari. În anul școlar 2019- 2020 sunt înscriși în grădiniță 25 de preșcolari. De la înființare și până în prezent în grădiniță au fost înscriși 132 de copii preșcolari.
Organizarea și coordonarea activității educative și administrative a Grădiniței cu Program Normal ”Lumina” se asigură de către Consiliul de Administrație. Acesta este format din cinci persoane. Componența Consiliului de Administratie se poate modifica la fiecare început de an școlar.
Personalul de conducere al Grădiniței cu Program Normal ”Lumina” este:
- Președintele Consiliului de Administrație;
- Directorul numit de Consiliul de Administrație.
Gradinița cu Program Normal ”Lumina” are un număr total de 6 angajați, după cum urmează:
- Personal didactic – 1 persoană;
- Personal didactic auxiliar și administrativ – 3 persoane;
- Personal de întreținere, reparații și gospodărire – 2 persoane.
Programul activității instructiv-educative în Grădinița cu Program Normal ”Lumina” se desfășoară de luni până vineri, după cum urmează:
7:30 – 8:00 Primirea copiilor
8:00 – 8:15 Micul dejun
8:15 – 9:15 Jocuri și activități alese
9:15 – 11:30 Activități pe domenii experiențiale
Activități opționale
Activități extracurriculare
11:30 – 12:00 Masa de prânz
12:30 – 12:50 Jocuri și activități recreative
12:50 – 13:00 Plecarea copiilor
Misiunea grădiniței noastre este de a asigura fiecărui copil condiții pentru cea mai bună, completă și utilă dezvoltare, în parteneriat și colaborare cu actorii sociali, promovând toleranța și înțelegerea.
Viziunea noastră este ca fiecare copil indiferent de etnie, religie, mediu social, merită o șansă de a-și trăi copilăria și de a se dezvolta armonios, acestea fiind premisele pentru a-și putea clădi un viitor și a se integra în societate.
Grădinița cu Program Normal ”Lumina” este o grădiniță care nu percepe taxe, care sprijină copiii din familiile aflate în dificultate nevoiașe și oferă copiilor următoarele:
- Masă gratuită pe care unitatea o achiziționează de la o firmă de catering;
- Rechizitele necesare fiecărui copil pentru procesul instructiv-educativ;
- Baza materială necesară bunei desfășurări (jucării, caiete speciale, reviste de specialitate);
- Îmbrăcăminte și încălțăminte ocazional;
- Cadouri de sărbatori;
- Pachete de alimente ocazional, oferite familiei;
- Consiliere psihologică.
În limita posibilităților, copiii care se îmbolnăvesc, beneficiază de ajutor la cumpărarea medicamentelor prescrise de medici. De asemenea, părinții sunt sprijiniți în obținerea sau întocmirea diverselor documente, atât financiar, cât și juridic.
- Activități desfășurate în 2019 – Activități curente și activități extrașcolare
În anul 2019 am desfășurat diferite activități educative și recreative cu copiii din cadrul grădiniței. De asemenea, alte activități pe care le-am desfășurat au fost: felicitări pentru zilele speciale, Crăciun și Paște, 1 martie, 8 martie, 1 iunie, activități privind siguranța și interdependența copiilor, protecția împotriva incendilor. Pe lângă aceste activități, periodic copiii învață despre Dumnezeu și dragostea Lui pentru ei. Ne dorim ca fiecare copil din grădiniță să aibă o educație religioasă, să cunoască mai multe despre lumea din jurul lor și să-și depășească condiția socială.
Pe întreg parcursul anului școlar, se desfășoară activități pe domenii experiențiale în așa fel încât, preșcolarul să parcurgă toate „materiile” specifice preșcolarității. De asemenea pentru o mai bună evoluție a copiilor se fac evaluari periodice. Copiii sunt antrenați și încurajați să participe și la concursuri unde sunt premiați pentru efortul depus, iar progresul copiilor se vede de la an la an.
În cadrul grădiniței în anul 2019 s-au desfășurat următoarele activități:
- Vizionarea de spectacole pentru copii;
- Participarea la diferite concursuri pe plan: local, județean și național prin intermediul de simpozioanelor și a concursurilor lansate pe anumite teme;
- Ieșiri în natură și jocuri libere;
- Sărbătorirea zilelor de naștere a copiilor;
- Participări la evenimente pentru copii;
- Participări la manifestări organizate de comunitatea locală cu ocazia diferitelor evenimente: colindători.
Datorită grupurilor de vizitatori din străinătate și cu sprijinul financiar al acestora, și în 2019 am făcut ieșiri cu preșcolarii în parc, la McDonalds/KFC, la ZOO, la Dumboland sau excursii. Astfel, am mers din nou în excursie cu copiii, dar de data aceasta am vizitat Peștera Urșilor, din județul Bihor. La insistențele copiilor și ale părinților din Grădinița cu Program Normal ”Lumina”, patronată de fundație, am hotărât să organizăm această excusie, fiind conștienți de bucuria și impactul pe care această excursie îl poate avea în viața copiilor. Excursia este și un factor motivațional pentru copii și părinți în vederea obținerii unor performanțe școlare mai ridicate și de frecventare zilnică a grădiniței.
Ne-am anunțat dorința de a organiza excursia, iar pentru aceasta am fost sprijiniți de persoane fizice din țară, dar și din străinătate. Fundația a organizat o excursie de o zi cu copiii cuprinși în cadrul celor două programe la Peștera Urșilor. Numărul total de copii care au luat parte la excursie a fost de 45, iar însoțitori, 25 persoane (sponsori, părinți și personalul fundației și grădiniței), un număr mult mai mare față de anul trecut. Bineînțeles că au dorit să participe în excursie mai mulți părinți, dar acest lucru nu s-a putut deoarece nu am avut mai multe locuri în autocar și nici o posibilitate mai mare financiară.
Traseul aleas pentru această excursie a fost: Oradea – Peștera Urșilor și retur. Scopul acestei excursii a fost acela de a desfășura cu copiii preșcolari activități recreative, diferite de cele de zi cu zi care fac parte din cadrul grădiniței și de socializare între ei, dar și acela de a ajuta acești copii să descopere o parte din frumusețile țării noastre.
În decursul anului 2019 am efectuat o serie de reparații și am zugrăvit pereții interiori ai clădirii unde grădinița își desfășoară activitatea. Menționăm că clădirea unde își desfășoară grădinița activitatea este patronată de Fundația „Est Europa”. De asemenea, s-au achiziționat jucării educaționale pentru timpul de recreație al copiilor și obiecte de inventar, dintre care amintim: boxe pentru calculatorul din sala de clasă a copiilor, laminator și produse consumabile și auxiliare pentru desfășurarea bunei activități a copiilor.
- Parteneriate
În anul 2019 GPN „Lumina” a încheiat diverse parteneriate cu diferite organizații și instituții la nivel local și național. Astfel, am avut parteneriate cu următoarele instituții/organizații: Fundația „Est Europa”, Grădinița cu Program Normal nr. 1 Batăr, Grădinița cu Program Normal Susani, Grădinița cu Program Prelungit nr. 28 Oradea, Grădinița cu Program Prelungit nr. 20 Oradea, Centrul Medical Betania și Biserica Creștină Baptistă Speranța Oradea.
În vederea îndeplinirii misiunii grădiniței, parteneriatele încheiate cu aceste instituții/organizații au dus la atingerea obiectivelor grădiniței.
- Buget
Finanțarea cheltuielilor grădiniței se asigură, în condițiile legii, din următoarele surse:
- Donații și sponsorizări de la Fundația ”Est Europa”, fundația fondatoare a gradiniței;
- Donații și sponsorizări de la alte persoane fizice și juridice din țară și străinătate;
- Subvențiile de la bugetul local reprezentând costul per elev;
În anul 2019 veniturile totale ale grădiniței au fost în valoare de 190.375 lei, reprezetând venituri din donații, venituri din sponsorizări și venituri din subvenții de la Consiliul local al Municipiului Oradea (cost per elev).
Cheltuielile totale pentru anul 2019 au fost în valoare de 181.327,19 lei.
Concluzii:
Anul 2019 a fost anul binecuvântărilor. Am reușit din nou să le oferim atât copiilor cât și părinților suport din punct de vedere educațional, social și religios dar și, cadouri de Crăciun și Paște copiilor, pachete de alimente famililor acestor de 4 ori în acest an și o excursie la Peștera Urșilor.
Suntem convinși că anul care urmează va fi unul mai promițător și de ce nu, cu activități mai diversificate.
Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru ajutorul acordat, sponsorilor noștri și tuturor partenerilor atât din țară cât și din afară. Serviciile noastre se adresează copiilor care provin din familii aflate în dificultate și fiecare sprijin și slujire atât din partea noastră cât și a partenerilor noștri contribuie la clădirea unui viitor mai bun al acestor copii, o șansă mai bună la educație și de ce nu, la o viață de succes.